preskoči na sadržaj
Popis lektire

U idućim dokumentima možete pronaći popis lektire za šk. god. 2021./2022.

Iz školske knjižnice

Noć knjige 2021.

U petak 23.4. obilježili smo Noć knjige! Knjižničarka je kroz nekoliko dana obišla sve niže razrede i jedan 5. razred te čitala i razgovarala s učenicima. Čitali smo iduće naslove: „Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea“ (W. Joyce), „Močvara: priča o životu jednog vretenca“ (Udruga Kapibara) i „Kuća kralja paukova“ (E. Slišurić).

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 27. 4. 2021. 11:25

Nagradni natječaj za Noć knjige

U petak 23.4. obilježili smo Noć knjige, povodom koje smo organizirali natječaj za učenike.

Nagradu je osvojila učenica Lucija Lovrić iz 6.c razreda, čestitamo!

Lucija nam je predstavila svoju ljekovitu knjigu te njezin sastavak prenosimo u nastavku.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 26. 4. 2021. 09:48

Dan planeta Zemlje

U četvrtak, 22.4., obilježili smo dan našeg planeta. Pričali smo o važnosti brige za Majku Zemlju jer jedino na taj način možemo zaštiti bioraznolikost koja je potrebna za život.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 26. 4. 2021. 09:21

Obilježimo 10. Noć knjige!

Ove se godine, 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige 22. travnja održava jubilarna 10. Noć knjige. Stoga, u 2021. koja je proglašena Godinom čitanja obilježimo 10. Noć knjige na poseban način, mnoštvom kreativnih ideja na temu Ljekovita moć knjige. Odaberite knjigu koja je na vas posebno utjecala ili vam pomogla kada vam je bilo teško, istaknite njezinu „ljekovitost“, odnosno poruku knjige koju želite podijeliti s drugima i predstavite je na svoj način: riječju, slikom, tekstom, pjesmom, stripom, prezentacijom, videom, plakatom ili kako god vi želite!

Kada razgovaramo o knjizi koja nam se posebno svidjela, ističemo što smo iz nje naučili i kako doživljavamo svijet i sebe nakon što smo je pročitali te što smo tom knjigom „izliječili“. Predstavite tako svoju odabranu knjigu drugima! Svoje radove donesite u knjižnicu ili pošaljite na e-mail knjiznica.novocice@gmail.com do 16. travnja. Najuspješnije ćemo radove nagraditi i objaviti na mrežnoj stranici škole.

Razmislite: „Mogu li nam knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Kako? Koje bismo knjige kao lijek i zašto ponudili drugima? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek?

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 1. 4. 2021. 11:27

Međunarodni projekt „Naša mala knjižnica“

Učenici produženog boravka ove šk. godine sudionici su projekta „Naša mala knjižnica“. Svaki tjedan knjižničarka u boravku čita odabrane knjige nakon čega rješavamo zadatke u popratnoj Kreativnoj knjižici, kojom želimo motivirati učenike putem zanimljivih zadataka na čitanje kvalitetnih knjiga i bolje upoznavanje književnosti zemalja sudionika (Slovenije, Litve, Poljske, Estonije, Latvije i Hrvatske) kako bi se u budućnosti dobila publika koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 5. 2. 2021. 11:12

2021. Godina čitanja i kampanja "Čitaj mi" Vijest ima dokument u privitku

Ova godina proglašena je u Hrvatskoj Godinom čitanja!

Nalazimo se u vremenu u kojem se ne preporučuju uobičajeni načini druženja i okupljanja, no jedna od kulturnih aktivnosti koja nam je dostupna je upravo čitanje.
Čitanje izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Čitanje nam je važno kako bismo mogli bolje komunicirati, rješavati sukobe ili bolje razumjeti sebe i druge. Čitanjem razvijamo emocionalnu inteligenciju, toleranciju, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetniji život.
Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 20. 1. 2021. 12:34

Besplatan upis prvašića - Gradska knjižnica Velika Gorica

Već tradicionalno, u Mjesecu hrvatske knjige, učenici prvih razreda osnovnih škola imaju besplatan upis ili obnovu članstva u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Pozivamo sve prvašiće i njihove roditelje da se jave na Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica, gdje će ih knjižničarke uvesti u prekrasan, novi svijet.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 21. 10. 2020. 09:39

Novo u knjižnici!

Pogledajte što vas novo očekuje i kako možete posuditi knjige koje nisu lektira.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 23. 9. 2020. 13:27

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z.

Zbog epidemiološke situacije i kompleksne nabave knjiga za školske knjižnice izvan roka, za ovogodišnji kviz, umjesto pročitane 3 knjige, treba proučiti ponuđene provjerene online izvore informacija koji su dio pitanja u kvizu.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 16. 9. 2020. 09:31

Kako ćemo ovo polugodište posuđivati knjige? Kako će raditi knjižnica?

 

Dragi učenici,

iako je došlo do određenih promjena u radu knjižnice (trenutno je knjižnica pretvorena u učionicu za 5.a), to ne znači da nema čitanja, baš suprotno - od danas knjige možete posuđivati preko WhatsAppa, Vibera ili SMS-om!

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 11. 9. 2020. 11:13

Noć knjige 2020.

Dragi učenici i učenice,

povodom manifestacije Noć knjige 2020. koja se obilježava 23. travnja, raspisujemo natječaj za najoriginalniju fotografiju u sljedeće tri kategorije:

  1. najdraža knjiga
  2. najdraži kutak za čitanje
  3. moja mala knjižnica

Za prijavu je potrebno poslati e-poštom na adresu knjiznica.novocice@gmail.com sljedeće:

  • fotografiju za jednu od prije navedenih kategorija
  • fotografiju potpisane privole od strane roditelja
  • svoje ime i prezime, razred i kategoriju za koju se prijavljujete, do srijede 22. travnja 2020. u 22 sata

Svaki učenik može sudjelovati u natječaju u sve tri kategorije sa po jednom fotografijom.

Dakle, pošaljite fotografiju svoje najdraže knjige, svog najdražeg mjesta za čitanje (ako ga do sada niste imali, možda vas ovo potakne da uredite neki kutak posvećen knjizi) ili pak fotografiju svoje male kućne knjižnice.

Izbor prijavljenih fotografija bit će objavljene na mrežnoj stranici Škole, a najbolje ćemo nagraditi pri povratku u školu.

Želim vam ugodno čitanje i sretno!

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 20. 4. 2020. 16:22

Novo! Stripovi i još malo stripova

U knjižnici se često traže - stripovi! Pristigli su nam novi naslovi koje od danas možete posuditi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 17. 2. 2020. 09:55

Obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas

U srijedu, 5. veljače 2020. u našoj školskoj knjižnici obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas u sklopu tjednih druženja s produženim boravkom. Učenici produženog boravka svaki tjedan dolaze u knjižnicu gdje čitamo i razgovaramo o odabranim djelima. Ove godine čitamo djelo E. B. Whitea "Velika pustolovina Stuarta Malog" i pritom učenici ilustriraju pojedine dijelove knjige koji su im ostali upečatljivi. Kad završimo knjigu, organizirat ćemo prigodnu izložbu u knjižnici!

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 6. 2. 2020. 12:43

Novi naslovi u knjižnici

Minecraft, Fortnite, stripovi, nove slikovnice za prvašiće (i one koji se tako osjećaju)... Bacite pogled na nove naslove!

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 22. 1. 2020. 09:24

"Lektira na oko" u OŠ Novo Čiče

U srijedu 18.12. u goste su nam došle Ana Katulić i Anita Pukanić. Autorice i izvođačice predstave „Lektira na oko“ kroz dramsko scensku igru, pjesmu i ples dočarale su učenicima 3.b razreda šest naslova iz lektira za 3. i 4. razrede osnovnih škola.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 18. 12. 2019. 14:35

Novo u knjižnici!

Što ćemo čitati tijekom hladnim zimskih večeri? Imam prijedloge za vas!

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 3. 12. 2019. 13:09

Nagrađeni učenici

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici održali smo susret s književnicom Elvirom Slišurić.

Susret s našom gošćom omogućila je Udruga Nova stranica, koja je bila i sponzor nagradne igre za učenike.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 12. 11. 2019. 09:23

Književni susret za Mjesec hrvatske knjige

Proslavili smo Mjesec hrvatske knjige posjetom autorice Elvire Slišurić koja je napisala djelo "Kuća kralja paukova". S autoricom su se družili učenici petih razreda.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 30. 10. 2019. 10:25

Radionica "Putopisac u školi"

U četvrtak 3.10. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u sklopu projekta „Ruksak (pun) kulture“ u našoj školskoj knjižnici održala se radionica „Putopisac u školi“.

U goste nam je stigao putopisac Damir Vujnovac te nam ispričao brojne priče i dogodovštine sa svojih putovanja iz cijeloga svijeta. Čuli smo o životu u Sahari i kako djeca tamo provode vrijeme, kako izgledaju njihove škole, igre i sela te zašto je odlučio napisati knjigu za djecu i mlade o djeci Sahare.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 29. 10. 2019. 11:26

Krenuo projekt „Lektira na oko“

U sklopu projekta održana je prva od dvije pripremne radionice s osnovnoškolcima, pod nazivom „Inspirirajmo se“

Kako učenicima približiti čitanje, na kreativna način ponuditi lektiru, uvesti ih u interaktivan svijet drame i kazališta te zainteresirati za knjigu, zadatak je koji su pred sebe postavile profesorica i glumica Anita Pukanić te umjetnica Ana Katulić u zajedničkom projektu „Lektira na oko“. Riječ je o projektu koji će goričkim osnovnim školama ponuditi set dramskih minijatura iz lektira za 3. i 4. razrede osnovnih škola.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 2. 10. 2019. 11:23

Predstavljanje edukativnih i eko slikovnica Hrvatskih voda

U suradnji s Hrvatskim vodama, učenicima naših 2. razreda održano je predavanje o vodama uz prezentaciju edukativne dječje slikovnice. Interaktivno i poučno predavanje održala je Marija Vizner, ujedno i autorica teksta slikovnica, uz tehničku pomoć suradnika Elvisa Kalcine. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 27. 9. 2019. 13:56

Jesen u knjižnici

Što imamo novoga za vas? Dođite i bacite pogled na izložbeni pano s knjigama!

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 26. 9. 2019. 11:16

Jesenska pjesnička izložba u knjižnici

Na prvi dan jeseni učiteljica Josipa i njen 4.b pozivaju vas da bacite pogled na literarni pano u knjižnici. Učenici 4.b pozdravili su jesen pjesmama o šumskoj školi. Pridružite se i vi svojim prigodnim literarnim radovima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 24. 9. 2019. 14:01

Prehistory adventure - arheološke radionice

U srijedu 22.5. u školskoj knjižnici održale su se radionice u sklopu Projekta „Prehistory Adventure – Iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”. Ove radionice dio su programa „INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska“ za razdoblje 2014. - 2020., a održane su za učenike 3. i 4. razreda („Neandertalac na jedan dan”) te za učenike 5. razreda („Arheološki susreti“).

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 27. 5. 2019. 10:49

Nove knjige!

Umiješajte šalicu svemira, dodajte 2 žlice strip-romana i za kraj posipajte šahom - savršen recept za proljetno provođenje slobodnog vremena u našim novim lazy bagovima u knjižnici ili na dekici na travi kad malo zatopli.

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 16. 5. 2019. 10:55

Novi čitateljski kutak – donacija Društva SFera

Zahvaljujući Društvu SFera, od danas u knjižnici imamo pravi udobni čitateljski kutak sa 4 šarena lazy baga!

Dođite, zavalite se i uživajte – imamo samo jedan uvjet: u lazy bag ne možete bez knjige laugh

Ugodno čitanje želi vam vaša knjižničarka Jelena! cool

  :: opširnije :: 


objavio: Jelena Šaban  datum: 13. 5. 2019. 16:21
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaSadržaji za roditelje

Korisni sadržaji

Online izvori koje možete koristiti u izradi svojih referata i prezentacija:

Hrvatska enciklopedija

Proleksis enciklopedija

Hrvatski biografski leksikon

Hrv-eng ili eng-hrv rječnik

Izvori na internetu za djecu

https://i.pinimg.com/564x/b5/49/9d/b5499d6ac0fb6cb9d0d0d15b1eedc63d.jpg

Pri pisanju sastavaka i referata potrebno je ispravno koristiti citiranje i napraviti popis korištene literature.

Više informacija o citiranju pronađite ovdje.

 

Provjerite pravopis i ispravnost teksta koji ste napisali ili koristili u prezentaciji!

Hrvatski jezični portal

Pravopis.hr

Ispravi.me


Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju