preskoči na sadržaj
 

PRIJELAZ UČENIKA IZ 4. u 5. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

 

Dragi roditelji,

u rujnu vaša djeca postaju učenici 5. razreda. Kao i na samom početku školovanja, i ovaj prelazak vrlo često kod djece izaziva strah, nesigurnost, neugodu i stres te će trebati vašu značajnu pomoć. To je velika promjena za Vas i dijete, stoga dajemo nekoliko smjernica kako možete ovo razdoblje učiniti manje stresnim za sebe i svoje dijete.

Što se mijenja u petom razredu?

  • Više profesora s različitim predavačkim stilovima,
  • više predmeta: geografija, povijest, priroda, informatika, tehnička kultura,
  • stariji učenici,
  • više učenja (moguće slabije ocjene, povećani školski program…),
  • duži boravak u školi.

Zbog većeg broja djece u školi, pri formiranju razrednih odjela pazimo da budu brojčano i spolno ujednačeni, te da djeca koja blizu stanuju idu u isti razred. Mišljenje učiteljica i učitelja je ovdje vrlo važno jer oni najbolje poznaju djecu, od samog početka školovanja. 

U ovom periodu i nastavku školovanja, ponajprije je važna vaša suradnja s razrednikom i školom, redovito dolaženje na individualne razgovore, roditeljske sastanke ili telefonski razgovori. Nadalje, osigurajte djetetu stalno mjesto učenja bez ometanja, hrabrite ga i hvalite za svaki uspjeh,  pomozite mu u učenju, ali potičite samostalnost – izradite zajedno plan učenja, kontrolirajte domaće zadaće, razgovarajte s njim i dajte mu povratne informacije o njegovu uspjehu. Ukoliko je dijete dosad imalo problema u savladavanju gradiva, povećanje školskog gradiva može izazvati veću nervozu te je važno da budete uz dijete, pomažete dok ne prođu početne poteškoće u prilagodbi, a nakon toga potičete na samostalnije učenje.

Uspjeh u prvom polugodištu 5. razreda ponekada nije onakav kakav očekujemo, potrebna je prilagodba. Za uspjeh učenika u 5. razredu važno je: predznanje (znanja i vještine usvojene tijekom razredne nastave), redovito ponavljanje, učenikove sposobnosti, motiviranost za učenje, radne navike i tehnike učenja.

 

Za kraj… Za svaki problem koji primijetite, obavijestite razrednika ili stručnu službu, obratite pažnju na vlastita očekivanja, pred djetetom pokazujte pozitivan stav prema školi i školovanju jer time utječete i na njegovu motivaciju za učenje.  Ne odbacujte ga i ne kaznite ako popusti u učenju, budite spremni saslušati ga i kontaktirati školu. Ohrabrujte i hvalite dijete i za male uspjehe.

 

Mateja Lektorić

školska pedagoginja

TražilicaSadržaji za roditelje

Korisni sadržaji

Online izvori koje možete koristiti u izradi svojih plakata i prezentacija:

Hrvatska enciklopedija

Proleksis enciklopedija

Hrvatski biografski leksikon

Hrv-eng ili eng-hrv rječnik

Izvori na internetu za djecu

https://i.pinimg.com/564x/b5/49/9d/b5499d6ac0fb6cb9d0d0d15b1eedc63d.jpg

Pri pisanju sastavaka i referata potrebno je ispravno koristiti citiranje i napraviti popis korištene literature.

Više informacija o citiranju pronađite ovdje.

 

Provjerite pravopis i ispravnost teksta koji ste napisali ili koristili u prezentaciji!

Hrvatski jezični portal

Rječnik.hr

Pravopis.hr

Ispravi.me


Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju