preskoči na sadržaj
Zelena knjižnica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelena knjižnica ima ulogu educirati javnost i širiti svijest o održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša, putem raznih aktivnosti poput projekcije dokumentarnih filmova, stručnih predavanja, tribina, mrežnih rasprava i promocija knjiga. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planetu Zemlji.

 

U katalogu naše knjižnice zavirite u eko zbirku gdje možete pronaći naslove sa tematikom ekologije, recikliranja, održivog razvoja i očuvanja prirode - sve naslove moguće je posuditi.  

 

 

 

 

Također, u našoj školskoj knjižnici i informatičkoj učionici sadimo stabla! Ako vam nije jasno kako, posjetite Ecosiu!
To je web preglednik putem kojeg možete pretraživati internet, a svakim pretraživanjem pridonosite sadnji stabala! Za više informacije, kliknite ovdje.

Postavite i vi Ecosiu kao svoj pretraživač i pridružite nam se u sadnji stabala diljem svijeta!

 

https://images.ecosia.org/2AbIbO4U06iEqLe3LeJ6sFWNPy0=/0x390/smart/https%3A%2F%2Fcascadingbytes.files.wordpress.com%2F2015%2F12%2Fmoteur-de-recherche-ecologique-ecosia.jpg

 

Zelena knjižnica 2018./2019.

U školskoj godini 2018./2019. knjižničarka je za sve razrede organizirala programe i akcije potaknute projektom Pokrenimo zelene knjižnice, Društva bibliotekara Istre, a sve sa ciljem razvijanja održivog razmišljanja i ekološke pismenosti.
Održivo razmišljanje jednako je važno kao i kritičko mišljenje i, ako je nekad bilo moguće razmišljati kritički bez uključivanja premisa održivosti, danas je to nemoguće. Već je davno trebalo početi podučavati korisnike ekološkoj pismenosti – na taj će način pojedinci biti svjesniji utjecaja svojih svakodnevnih izbora na ekološke, ekonomske i socijalne sustave koji dovode i do odgovornijih akcija.
Prepoznali smo potrebu da se život škole usmjeri prema održivosti u promišljanju novih metoda i u aktivnom rješavanju društvenih pitanja i problema, a shvaćamo da je potrebno uključiti sve sudionike u stvaranje promjena potrebnih kako bismo usvojili vještine i znanja za rješavanje budućih problema i izazova. 
Kao jedan od načina poticanja društva na promjene, naša knjižničarka te knjižničarke iz OŠ Jurja Habdelića Goranka Braim Vlahović i OŠ Klinča Sela Sanja Šušnjara Raić sudjelovale su i održale predavanje na prvoj međunarodnoj konferenciji Let's Go Green! u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kao jedine predstavnice školskog knjižničarstva u Hrvatskoj, ali i svijetu.

 

Korisni sadržaji

Niste sigurni kako razvrstati otpad?

Razvrstaj.me je besplatna internet aplikacija za odvajanje korisnih kategorija komunalnog otpada. U tražilicu upišite naziv otpada koji želite odbaciti i saznajte u koji spremnik i na koji način se taj otpad odbacuje (papir, plastika, staklo....).

 

 

Vijesti iz ekologije i informacije o zaštiti okoliša

Ekovjesnik - portal za održivi razvoj i uspješnu zajednicu

Zelena akcija - udruženje građana i građanki za zaštitu okoliša

TražilicaSadržaji za roditelje

Korisni sadržaji

Online izvori koje možete koristiti u izradi svojih plakata i prezentacija:

Hrvatska enciklopedija

Proleksis enciklopedija

Hrvatski biografski leksikon

Hrv-eng ili eng-hrv rječnik

Izvori na internetu za djecu

https://i.pinimg.com/564x/b5/49/9d/b5499d6ac0fb6cb9d0d0d15b1eedc63d.jpg

Pri pisanju sastavaka i referata potrebno je ispravno koristiti citiranje i napraviti popis korištene literature.

Više informacija o citiranju pronađite ovdje.

 

Provjerite pravopis i ispravnost teksta koji ste napisali ili koristili u prezentaciji!

Hrvatski jezični portal

Rječnik.hr

Pravopis.hr

Ispravi.me


Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju